Terbaru Dari Betol-betol Hangat!

Monday, October 8, 2012

Plain Me - Photography, Is It For Me?

08 Oktober 2012 - 9.34 am

Pada minggu lepas iaitu dari 3 hingga 5 Oktober 2012, aku telah menghadiri satu kursus kat Politeknik Muadzam Shah ni iaitu Kursus Asas Fotografi. Dalam kursus ni, kitorang diajar cara2 menggunakan kamera DSLR dengan betul dari segi teori dan praktikal.. Cuma dari segi praktikal tu x berape nak best sbb aku x dapat kamera.. Tengok je la org amek gambar.. :P Anyway, what's past is past..

Dalam kursus tu, kitorang diajar teknik2 ambik gambar dari segi komposisi, lense, ISO (kadar sensitiviti sensor cahaya), editing, filters, focal length dan memacam lagi.. aku pun dah tak ingat sangat.. Yang aku ingat :

1. Wide lens tu untuk ambik gambar yg luas.
2. Kalau nak ambik pic landscape, elok guna aperture 8 ke atas, berdasarkan cahaya dan cuaca.
3. Kalau nak ambik pic yang ade blur2 tu, kena main2 kat shutter speed ngan aperture.
4. Rule of third dalam fotografi.
5. Subjek takleh duk tengah2.. Nt pic x menarik.
6. Dan ade la yg lain2 yg aku x berapa nak ingat skrg.

Oleh kerana aku tak dapat guna DSLR, so mase sesi outing tu, tatkala orang lain sibuk snap2 pic guna DSLR pinjam diorg tu, aku terpaksa la guna henfon je utk ambik gambar.. Antara pic2 yang aku sempat snap (dalam keadaan menyentap) :



















Agak buruk gak kan pic2 yg aku snap.. So aku rasa lah kan, fotografi bukan untuk aku.. Takde bakat beb!

Chow!
.

1 comments:

ELeEa said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Jgn putus asa..cntik je sy tgk...tngkp dgn phone je 2.kalo dgn dslr..lg awesome agknya kan....

My Followers

Jom Share2 Blog Kat Sini!!