Terbaru Dari Betol-betol Hangat!

Thursday, March 15, 2012

Plain Nice - Jadual Pengiraan Gaji SSM 2012

15 Mac 2012 - 5.43 pm

Dah dekat pukul 6, kenapa aku tak balik lagi ni? Masih kat ofis.. Hahaha!! Bukan buat apa pun, just sekejap tadi aku terfikir untuk buat jadual pengiraan gaji SSM 2012, dan oleh sebab aku rasa benda ni boleh dikongsi, so aku nak kongsi la kat sini.. 

Jadual yang aku buat ni akan membolehkan korang untuk mengira jumlah kenaikan yang korang terima selepas SSM 2012, dan berapa jumlah gaji baru korang selepas ni.. Ni print screen yang aku buat.. Ni aku buat untuk gaji aku iaitu gred C17, tapi korang leh tukar mengikut jawatan dan gaji korang..

Just ikut je arahan dalam kotak kuning dan merah tu.. 

Kalau tak paham jugak, macam ni.. Kalau korang gred 17 macam aku, korang tak perlu tukar yang dalam kotak kuning tu sebab memang kenaikan bagi gred 17 ialah RM49.91 (SSM lama) dan RM95 (SSM baru). So just tukar dalam ruangan merah je.. Perlu diingatkan bahawa kenaikan 13% dan kenaikan RM95 tu adalah dua benda yang berbeza.. 13% tu adalah kenaikan gaji yang diberikan kerajaan kepada kakitangan pada tahun 2012 ni, kira macam kenaikan bonus letewww, tapi kenaikan RM95 tu pulak ialah kenaikan setiap tahun yang menggantikan kenaikan RM49.91.. Comprende?

Tapi kalau korang gred lain, contohnya gred 44 ataupun 52, dah tentu la kenaikan tahunan korang pun lain kan.. So korang kena la tukar kat dalam kotak kuning tu.. Kotak merah pun kena tukar sekali.. Berapa kenaikan gaji korang? Mane la aku tau! Haha!!

So lepas masukkan maklumat tu, Excel akan otomatik kira sendiri gaji korang untuk tahun ni sehingga tahun 2016.. Cukup la tu kot, sehingga PRU yg akan datang.. Sebab mungkin masa tu akan ada pergerakan gaji lagi.. Huhu.. Kena la pandai pancing kannnn..

Peringatan : Ini hanyalah ramalan kenaikan je k.. Jgn ade yg ambik benda ni sebagai sesuatu yang sahih lak.. Kita tunggu je Pekeliling keluar nanti.. :)

Ok la, korang leh download file Excel tu kat :

SINI - Mediafire
 
PS : Kepada blogger2 yang nak copy entry ni bulat2 ataupun tak secara bulat2, aku benarkan.. Cuma kalau boleh, mohon korang tak letak download link ni kat blog korang k.. Just bagi je link ke blog aku nih, dan pembaca korang boleh download dari sini.. Thanks in advance..

PENTING! : Perkiraan SEBENAR terdapat di Plain Cool! - Perkiraan Sebenar SSM 2012 Dan Pekeliling 2012!!
.

21 comments:

zieta said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

tq3...terbaekkkkkkkk=)

Yazid Yahya said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@zieta : thanks! :)

Desperado said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Macam mana pulak yang bergaji pada T4, P2, atauapun T10, P3?

Mana nak letak gaji diorang nih?

Yazid Yahya said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Desperado : Apa yang membezakan P1 dengan P2 adalah gaji permulaan dan kenaikan tahunan.. Yang menjadi masalahnya, untuk P2 kenaikan tahunan adalah tidak sekata dari tahun ke tahun.. Jadi untuk kira gaji P2 setiap tahun, perlukan pengiraan yang berasingan..

Jadi untuk P2 atau P3 atau P apa2 sekalipun selain P1, hanya masukkan gaji anda sekarang kat ruangan merah dan masukkan jumlah kenaikkan gaji tahunan semasa kat kotak kuning.. Dan oleh kerana kenaikan tak sekata, hanya dapat tentukan jumlah gaji semasa kenaikan Januari 2012..

Terima kasih.

Kaki Wayang said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Weh ko ko bagi link mediafire..kat poli ni kan kene block..sentaplien..ada staff lain nak tengok pengiraan ni..

Yazid Yahya said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Kaki Wayang : kena block ke? Aku host kat Google pun kena block ek? Jap aku bg link Mediafire.. Sori..

budaknakkal said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

aku nk tny... kenaikkan tahunan yg rm95 tu... utk semua gred ke? ke setiap gred berbeza? camne nk kire?

Yazid Yahya said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@budak nakal : kenaikan RM95 tu berbeza utk setiap gred.. Utk gred lain x sure la brape kenaikan.. Try cr kat internet.. Rasenye gred 44 kenaikan RM250.. Gred lain x ingat..

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

THANKS IN ADVANCE FOR SHARING!

Yazid Yahya said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Anonymous : u r welcome..

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Emm..ramalan dah ada...apapun kena tunggu gak pekeliling untuk kepastian.Thanks atas usaha meramal.

Yazid Yahya said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Anonymous : Rmi pla yg Anonymous.. Yup, tgu Pekeliling je utk kepastian.. Kang tetibe tukar.. Hahaha!!

Lulu Caldina said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

lulu dah share kat blog..

http://lulu-pages.blogspot.com/2012/03/jadual-pengiraan-gaji-baru-ssm-2012.html

Yazid Yahya said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Lulu Caldina : Thanks Lulu! Terharu sgt smpi nanges nih.. :)

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

aku nak tnye plak nih...

kalo kes aku, patutnye aku naik to T2 awal january ritu...so, pttnye bulan 4 ni aku T1 or T2? kenaikkan aku plak camno?


aku rasa konpius gile...

Yazid Yahya said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

biasanya kenaikan bulan januari akan dibayar tunggakan pd bln 6 nt.. So klu ikut pandangan aku la, bln 4 ni diorg akan byr dlu kenaikan ikut T1.. Then bln 6 nt, br ko akan dpt tunggakan kenaikan gaji ke T2.. Diorg akan byr 6 bln sekaligus.. Err.. Paham ke x ni?

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Yazid Yahya

aku rasa aku phm...means, yg bulan 4 ni, kenaikan aku just untuk T1 shj...
and tunggakan aku dibayar dari jan-mac untuk T1 shj..

er, betul tak ape aku pikir? ke dorang tak byr tunggakan?

Yazid Yahya said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

yup.. tp ni x komfem la.. klu nak komfem, ko try la tanya unit gaji ofis ko..

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

pekeliling dh kuar 30.03.2012.Cara pengiraan adalah sama mcm blog TPY buat.

Yazid Yahya said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Anonymous : Yup, dah kuar.. Saya dah update dah dalam entry - http://theplainyard.blogspot.com/2012/04/plain-cool-perkiraan-sebenar-ssm-2012.html

Anonymous said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

pesal xleh bukak. taun lepas bole. lah ni xbley plak..

My Followers

Jom Share2 Blog Kat Sini!!