Terbaru Dari Betol-betol Hangat!

Tuesday, December 13, 2011

Plain Cool! - Abnormal PARANORMAN

13 Disember 2011 - 2.55 pm

Aku ni seorang yang seni. Jadi aku memang hargai semua jenis seni. Termasuk la jenis2 animasi yang terdapat kat dunia ni. Antara jenis animasi yang aku suka ialah, Stop Motion Animation.

Bagi yang tak tau, stop motion ni adalah antara jenis animasi yang sukar untuk dihasilkan. Kalau dulu2, stop motion ni menggunakan patung tanah liat yang digerakkan sedikit demi sedikit. Kalau korang ingat mase kecik2 dulu (kalau korang sama zaman ngan aku la), ade citer kartun ni, tapi aku tak ingat tajuk dia. Aku memang minat citer ni dulu. Ni pic dia :

Kartun ni mencetus fenomena stop motion animation. Huhu.

Lagi satu kartun yang feymes yang menggunakan format animasi ni ialah, Wallace & Gromit.

Wallace & Gromit.

Kemudian ada pula filem2 yang dibuat menggunakan format ni seperti Chicken Run, Coraline & Corpse Bride. Semua menggunakan teknik stop motion yang terkini mengikut zamannya.

Tapi baru2 ni, studio yang sama membuat filem Coraline telah membuat satu lagi filem menggunakan teknik stop motion ni yang bertajuk ParaNorman. Aku rasa animasi yang dihasilkan tersangat la cantik dan licin. Kagum! Tengok la trailer ni kalau tak cayer :


Chow!!

2 comments:

zieta said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

yazid,,,cite pingu pun guna stop motion gak...hehe,...ala cite anak penguin kecik tu,,pagi2 slalu ader kartun nie,,,skang dh xperasan dh ader k x,,,huhu

yazidy said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

zieta : yup, dulu selalu ada pagi2 kat TV citer pingu tuh.. comel kan..

My Followers

Jom Share2 Blog Kat Sini!!