Terbaru Dari Betol-betol Hangat!

Saturday, July 23, 2011

Plain Cool! - My Doodle In Excel

23 Julai 2011 - 8.23 pm

Sekali lagi aku meniru idea orang lain. Kali ni aku n ak tiru doodle lak. Aku tengok kat blog orang lain, ramai giler yang buat doodle2 yang comel2 belaka!! Aku pun nak cuba buat gak. Aku guna Microsoft Excel je untuk buat doodle ni sebab lebih senang nak control. Jadi, ni la hasil kerja aku yang tak seberapa.

Comel tak? Comel tak? Please cakap comel.. Pleaseeeeeeee~~~ (Gedik tak hengat)

Hehehehe.. Agak mencabar gak untuk buat doodle ni. Memerlukan kesabaran yang maksimus expecto petronas! Nasib baik aku White Mage, so kesabaran aku berjaya membawa aku mengharungi ketensenan dalam membuat doodle ni. Gehtoooo!!

Ni merupakan print2 screen masa proses membuat doodle ni. Ringkas2 je.

 Buat je shape2 yang ringkas2.. Pastu kalerkan sesuka hati. Edit2 sket align, leh jadi camni..

 Kalau nak select semua sekaligus, just klik kat salah satu shape tu, pastu klik je ctrl + A.

 Background pun buat kat Excel gak.

Hasil!

Ni aku try upload file Excel tu. Guna la kalau korang nak. Enjoy!!


12 comments:

Pn. Sheila said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

em... cantik, pandainya bt...

yazidy said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Pn. Sheila : thanks Pn. Sheila!!! saje je test buat.. :)

Nor Fadila Rosli said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

salam kunjung disini..berkenan kat doodle tu..lalu ku follow..:)

Nor Fadila Rosli said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

salam kunjung disini..berkenan kat doodle tu..lalu ku follow..:)

saiazuan said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wah rajin~

yazidy said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Nor Fadila Rosli : haha!! thanks!! akan ku follow mu jua.. :)

yazidy said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@saiazuan : haha!! tgh boring.. layan je kepala.. wawawawa~~

zieta said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ooo...doodle ni untuk ape sbnrnyer...ajr satu2 cara nak bt leh=) cute giler!!!=)

yazidy said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@zieta : Teknik 'Doodle' ni tgh feymes skrg.. Lukis guna shape2 basic kat PC.. Try je buat sndri.. Tak pun download je file yg yazid letak tu utk tgk camne nak buat..

Ibrahim Ismail said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

COMEL!!! Like seroiously you're born an artist!

yazidy said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Ibrahim Ismail : ahahaha!! that's too much of a compliment.. but thanks!! *maluuuuu*

Cik Kumbang said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kreatifnya...kagum dgn org yg melukis guna excel ni

My Followers

Jom Share2 Blog Kat Sini!!