Terbaru Dari Betol-betol Hangat!

Thursday, March 15, 2012

Plain Cool! - Let's Learn English (1) : Pronoun

15 Mac 2012 - 11.49 am

Tujuan aku buat entry ni bukan untuk menunjuk2 ke hapa, tapi just sekadar berkongsi ilmu, setakat yang aku tau.. Aku pun bukan pandai sangat dalam English, tapi tau la sikit2.. Dan aku nak kongsi apa yang aku tau je.. :)

Selalunya bila sebut English, ramai yang garu kepala.. So kat entry2 aku ni nanti, aku akan cuba tunjukkan penggunaan2 yang senang2 je ok.. :) Dan entry2 ni jugak akan dibuat dalam BAHASA MALAYSIA.. :)

Kelas 1.

Memahirkan diri dengan penggunaan kata ganti nama diri (Pronoun)

Ok, mula2 kita belajar perkara yang paling basic, iaitu penggunaan kata ganti nama diri atau omputeh kata Pronoun. Yang ni memang takde jalan lain kecuali hafal dan faham penggunaannya. Kita mula dengan Pronoun untuk seorang (singular) dulu k..

BI
BM
Jenis
Penggunaan
I
Saya
Personal Pronoun
Menunjukkan subjek
Me
Saya
Personal Pronoun
Menunjukkan subjek
My
Saya (punya)
Possessive Pronoun
Menunjukkan kepunyaan
Myself
Diri saya
Reflexive Pronoun
Menerangkan tentang subjek

 Contoh ayat :

Saya ada kereta.
I have a car.
Kereta itu dipandu oleh saya.
The car was driven by me.
Itu kereta saya.
That is my car.
I drive the car myself.
Saya memandu kereta itu sendiri.


Sekarang cuba uji pengetahuan korang dengan ayat2 di bawah (Untuk jawapan, klik Show di bahagian bawah) :

1. _______ like to eat spicy food. ( ______ sukakan masakan pedas.)
2. She hates ______ drawings. (Dia bencikan lukisan _____ . )
3. He called ______ earlier to confirm the appointment. (Dia menelefon _____ sebentar tadi untuk mengesahkan temujanji tersebut.)
4. I am so proud of ______ . (Saya amat berbangga dengan _____ .)
5. ______ officemates love to bring food to the office. (Rakan-rakan sepejabat _____ gemar membawa makanan ke pejabat.)
6. ______ love cats. ( _____ sukakan kucing.)

Jawapan : Show/Hide



Senang kan?! So untuk menguji lagi kemahiran korang, try jawab soalan-soalan kat bawah ni (Pilihan jawapan hanya I, Me, My dan Myself.) :

1. _____ offered Sam to help _____ clean the bedroom.
2. First, _____ swiped the floor with a broom.
3. Then, Sam helped _____ dust the shelves.
4. _____ picked _____ toys up from of the floor and put them away.
5. Sam made the bed for _____.
6. Mom said that she was proud of _____ for keeping _____ room clean.
7. _____ told her that Sam was a great help.
8. Sam and _____ make a great team.
9. Sam said, “Will you help _____ clean _____ room next?”
10. _____ said, "Sure!"
11. Next time _____ am going to clean _____ bedroom _____ .

Selamat menjawab!!

Chow!
.
Let's Learn English Collection :
Plain Cool! - English Quiz (1)
Plain Cool! - Let's Learn English (4) : Plural
Plain Cool! - Let's Learn English (3) : Singular
Plain Cool! - Let's Learn English (2) : Pronoun
Plain Cool! - Let's Learn English (1) : Pronoun
.

2 comments:

millerJ said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

nice tutorial.. keep it up! :)

Yazid Yahya said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@millerJ : Thanks! Tgh cuba buat yg simple2 je ni.. :)

My Followers

Jom Share2 Blog Kat Sini!!