Terbaru Dari Betol-betol Hangat!

Thursday, July 28, 2011

Plain Cool! - D.I.Y. Danbo!

28 Julai 2011 - 10.36 pm

Mase aku blog-walk petang tadi, aku terjumpa satu post yang sangat2 menarik, iaitu post tentang cara2 buat papercraft karekter Danbo. Post tu dibuat oleh Mr Ipai di blog beliau, ipai-ans.blogspot. Aku terus tertarik dan bercita2 untuk buat gak papercraft tu. Akhirnya setelah berhempas pulas, pada jam 10.15 pm tadi, siap gak si Danbo tu. Tapi version yang aku buat ni kaler putih, sebab takde printer kaler. Huhu.. Di samping tu, aku buat gak satu lagi papercraft yang agak ringkas untuk berdamping berkawan ngan si Danbo tu. Ni pic2nya.

 Danbo dan makhluk dalam kotak. Printer black & white je, so kualiti Danbo ngan makhluk tu tak berapa nak cantik. Tapi aku tetap puas hati sebab berjaya me'real'kan Danbo itu.

 Ni versi yang diambil tanpa flash. Yang best ttg papercraft Danbo tu, kepala, tangan dan kakinya boleh digerak-gerakkan. Puas hati lepas penat gigih menggunting dan melekat. Tapi aku tak gunakan gam. Aku guna double-sided tape. Haha!! Lagi senang dan tak perlu tunggu gam tu kering.

 Ni la makhluk yang meneman Danbo. Aku tak tau la karekter ape, tapi kat bahagian belakang dia ada tulis 'Cut The Rope'. Tak kisah la. Dia pun leh tahan cute. Eh jap, aku lupa nak 'on'kan flash, so tak berapa nak nampak makhluk tu kat dalam kotak.

 Ok, dah 'on' flash. Kan nampak tu. Cute kan!!

Diorang2 ni aku cadang nak letak depan TV je. Yer, TV aku mmg tak clear siarannya. Hahaha!!

Ok, tu je. Thanks bebanyak kepada Mr Ipai sebab buat entry yang awesome tu! Bila aku tengok kat link yang dia bagi tu, ade banyak lagi papercraft. Aku berangan nak buat semua!! Hahaha!!

Kalau korang nak try buat, leh try gi kat sini (Danbo papercraft), sini (DevianArt) dan sini (CubeeCraft).

Chow!!

8 comments:

eddy syrol said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

comel giler... (~_~)

yazidy said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@eddy syrol : hehehe!! comel kan..

Hans said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ar ar
aku pun ada baca
dari beli RM200
baik guna cara bro Ipai tu
:-)

http://hanspunyablog.blogspot.com/2011/07/kontest-menang-duit-raya.html

yazidy said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Hans : tu la.. beli mahal2 pun, letak atas meja gak.. ni kalau agak2 bosan, leh buat yg laen.. huhu..

Kaki Wayang said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Lupa bagi cenderahati dari Melaka kat ko..ngeeeee

yazidy said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Kaki Wayang : sebenarnya dari pagi aku tunggu.. agak kecewa.. :(

Kaki Wayang said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Ada kat aku ni haaa...kat umah..hehehehe

yazidy said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Kaki Wayang : penat aku tunggu.. dari pagi tertunggu2 souvenir.. pastu masa makan pun xde ckp pape.. so agak kecewa.. igt nk bg lepas mkn.. tp lepas mkn, kuar dari kete, xde pape pun.. terus kecewa...

My Followers

Jom Share2 Blog Kat Sini!!