Terbaru Dari Betol-betol Hangat!

Tuesday, June 14, 2011

Plain Disastrous - Fashion Victim!


14 Jun 2011 - 8.31 am

Setelah setahun aku keje kat sini, aku dapat nampak yang sesetengah orang kat sini yang mengenakan pakaian yang kadangkala tak seswaiii ngan sama ada bentuk badan, warna kulit, kesesuaian pakaian, ke'matching'an pakaian dll.. Sebenarnya dari dulu lagi iaitu sebelum aku keje kat Muadzam ni pun, dah banyak gak yang aku tengok mengenakan dressing yang kadang2 tu grand tak hingat, tapi tak kena. Aku ni takde la pandai pun dalam bab2 berpakaian ni, tapi aku tau la basic2..

1.  Jangan mengenakan t-shirt atau kemeja yang jauh lebih besar dari saiz badan. - Ni aku tengok ade yang badan saiz M je, tapi baju hambek kaooo, saiz XL gitu!! Mungkin tak yakin dengan bentuk badan sendiri, tapi dengan memakai baju yang jauh lebih besar, ia akan menampakkan kekurusan melampau pada si pemakai. Tambahan pulak, lebihan baggy baju yang menggelebeh sana-sini adalah sangat buruk untuk dipandang.


2.  Jangan lipat lengan baju kemeja separuh je. - Sama ada kancingkan je butang, atau kalau nak lipat pun, lipat secara kemas sampai ke lengan. Ini menunjukkan profesionalisme seseorang. Lagi satu, mmg aku agak sakit mata kalau orang lipat lengan baju separuh je sebab nampak macam orang tu TAK SIAP!

3.  Sila padankan kasut dan tali pinggang. - Kalau korang bekerja dalam bidang profesional, adalah nampak sangat kekok bila tali pinggang dan kasut tak match. At least padankan dari segi warna, kalau tak dapat padankan dari segi material. Korang bukan budak2 remaja yang masih menuntut kat kolej yang masih nampak ok bila pakai tali pinggang colorful ngan kasut belang2.

4. Jangan pakai pink kalau tak konfiden. - Walaupun banyak lelaki sekarang dah boleh menerima kaler pink sebagai kaler baju, tapi harus diingat yang ianya perlu dikenakan sesuai ngan warna kulit dan juga dengan keyakinan yang tinggi. Kalau tak yakin, sangat jelas kelihatan ke'kekok'kan korang. Tapi aku respek gak sbb kat Poli Muadzam ni ade yang berani pakai pink, dan aku tengok pun mcm sesuai je ng diorang.

5.  Pastikan badan takde bau2an yang kurang menyenangkan. -  Ni mungkin takde kaitan ngan fesyen sangat, tapi tolonglah pastikan yang badan tak berbau. Kalau korang jenis badan yang mmg berbau, sila lah pakai deodoran atau perfume, dan sila la pulak pastikan yang bila deodoran atau perfume tu bercampur ngan bau badan korang, ia takkan menghasilkan bau yang lebih teruk lagi! Dan kalau deodoran tu jenis ade bau, tolong la jangan pakai perfume dah. Cukup la satu bau je..

6.  Jangan pakai warna yang terlalu kontra (kecuali hitam dan putih). -  Aku pernah terlihat sekali gabungan warna hijau pucuk pisang ngan warna ungu terang, yang aku rasa sangat menyakitkan mata, dan kalau leh aku taknak tengok gabungan kaler2 tu lagi.. Haha!! But seriously, even kalau nak sangat pakai baju yang berwarna terang benderang, sila la padankan ngan seluar dan kasut hitam yer.. Dapat absorb sket kaler tu..

7.  Jangan pakai lebih dari 3 warna dalam satu masa. -  3 warna tu pun dah kira banyak sangat, sebab untuk nampak kemas dan profesional, 2 warna dah cukup. Ni ada lak yang pakai baju kaler maroon, seluar lak putih, kasut coklat, tali pinggang hitam. ERK!!

8.   Jangan pakai baju yang dah terlampau lusuh. -  Tau la korang sayang sangat baju tu, atau baju tu ade sentimental value kat korang, atau baju tu je buat korang nampak hensem, tapi please la jangan pakai baju yg sama dalam seminggu tu sampai 3 kali, dan jangan la pakai sampai lusuh.. Kalau dah agak2 lusuh (warna kusam, jahitan dah tak kemas dll), buang je k.. Kalau sayang sangat, simpan je.. Tapi jangan la pakai lagi yer..

9.  Utk perempuan lak, lebih kurang sama je kot.. Just satu nak pesan, jangan pakai mekap tebal2 kalau anda takde basic cara2 bermekap. Konon nak nampak macam SimplySiti, tapi nampak macam SimplyPlasticSurgeryTakJadi je.. Tak pun nampak macam Yuna TakTulen..

Tu je kot. Aku bukan pandai sangat bab2 pakaian ni, dan semua ni berdasarkan pendapat aku je.  Kalau ade yang silap dan terkasar, sori la yer..

Chow!!

7 comments:

zieta said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hahahaha,,,sapela agaknyer yg pakai hijau pucuk pisang & ungu terang tu ....=P

yazidy said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

haha!! ade la..

Kaki Wayang said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Eh...nape takde mentionnn nama Yuna itewww

Kaki Wayang said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Wow..suke la u punyer header tu..macam tau je sape yang buat..heyvattttt...

yazidy said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Azri aka Kaki Wayang : A'ah kan.. nak masukkan laaahh!!
Azri aka papa chubby : kannn.. sape la yg buat tu kannnn...

Hans said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

aku gelak baca point no 6
hahahaha

Penangan Superstar Rajnikanth Pada Pekerja - Pekerja Di India

yazidy said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Haha!! Nape yg no 6? Ade kaitan ngan ko ke? Wakakaka!!

My Followers

Jom Share2 Blog Kat Sini!!